Kaarsen worden op pennen geplaatst. Zo staan kaarsen rechtop (kaarsrecht!) en branden schoon en gelijkmatig. Naast het uitgebreide aanbod van standaardkaarsen nemen we graag de penmaten van uw kandelaar op zodat we u kaarsen op maat kunnen leveren. Deze penmaten bestaan uit het vaststellen van de lengte en diameter van de kandelaarpen (zie tekening).
In de praktijk wordt regelmatig een kaars van kandelaar gewisseld. Veelal komen de penmaten van de kandelaren hierbij niet overeen met de pengatgrootte van uw kaarsen. Als de kaars een te groot pengat heeft kan met behulp van wasdraad eenvoudig de pendiameter worden vergroot zodat de kaars toch recht op de kandelaar kan worden geplaatst (zie tekening).
Zet kaarsen niet op de tocht
Zet kaarsen niet vlakbij wandkleden, gordijnen, vitrages e.d.
Zet kaarsen minimaal 10 cm. uit elkaar
Zet kaarsen niet bij een warmtebron, en niet in de zon
Laat kaarsen niet onbewaakt branden.
Zet kaarsen niet scheef neer
Bij het aansteken dient erop gelet te worden dat de pit niet te lang is: 1 à 1,5 cm is ruim voldoende. Bij opnieuw aansteken geen luciferresten in de brandschotel laten vallen. Bij gebruik van een kaarsendover de domper lang genoeg op de kaars houden om nagloeien te voorkomen. De domper niet zo diep drukken dat de pit of rand geraakt wordt. Als er een stuk van de pit in de brandschotel valt, bestaat kans op diefvorming en druipen.
Het is onze voortdurende zorg u kaarsen te leveren, die niet druipen of walmen. Er zijn echter factoren die wij niet in de hand hebben, namelijk tocht en warme luchtstromingen in uw kerk of kapel. Kaarsen die in de tocht staan of waarlangs een warme luchtstroom gaat van de verwarming, gaan onherroepelijk druipen en/of walmen of ze branden veel sneller op dan normaal. Offerkaarsen die op offerbladen te dicht bij elkaar staan en bovendien nog ongelijk van grootte zijn, kunnen kromtrekken of druipen. In voorkomende gevallen zal onze vertegenwoordiger graag de situatie bij u ter plaatse opnemen en u van advies dienen.
Bij een kaars met een dikte boven 5 cm wordt er altijd naar een compromis gezocht voor de dikte van de pit;
Grote kerkkaarsen zoals Paaskaarsen zijn vaak minder geschikt om te branden in bijvoorbeeld huiskamers. Laat deze kaarsen dan ook nooit zonder toezicht branden. Ons advies is de pit zeer kort te houden en op tijd de randen weg te snijden om inbranden te voorkomen.
Koel bewaren is het beste advies dat wij u kunnen geven.
Boca Noord
Vestiging Almere-Stad
Rondebeltweg 32
1329 BB Almere
T +31 (0)88 400 59 00
E infonoord@boca.nl
Boca Zuid
Vestiging Schijndel
Galvaniweg 20
5482 TN Schijndel
T +31 (0)73 549 25 11
E infozuid@boca.nl