“Mama hield van bloemen”, “Bea hield van rozen”, “Jacqueline hield van veldbloemen” of “Liever geen bloemen”. Teksten die u met enige regelmaat ziet op rouwkaarten en in rouwadvertenties. Overigens vaker op kaarten van dames dan van heren. Maar wat is de betekenis van de verschillende bloemen eigenlijk? Druk je met een bepaalde kleur ook nog iets uit? En wat doe je met een rouwboeket na de uitvaart?
Ons wordt weleens gevraagd of het gepast is een tekst over bloemen op de kaart te zetten. “Bedelen we dan niet?” Nee, u bedelt niet”, maar een tekst als “Ans hield van gerbera’s” of “Liever geen bloemen” is nuttiger dan “Mama hield van bloemen”. Omdat u daarmee richting geeft. Heeft u geen voorkeur, laat het dan weg, want iedereen die de behoefte voelt om bloemen te sturen of mee te nemen doet dat ook wel zonder die tekst erbij. Had de overledene een afkeer van gele bloemen, stuur dan in de richting van een kleur: “Daphne hield van witte bloemen”.
SYMBOLIEK
Veel bloemen hebben een symbolische betekenis, een christelijke betekenis bijvoorbeeld. Zo staat de Aronskelk voor de maagd Maria, het Lelietje-van-dalen voor Jezus Christus en de zonnebloem voor de gerichtheid naar God. Een witte lelie staat voor geestelijke reinheid, maar ook voor zuiverheid, vruchtbaarheid, beminnelijkheid en eenheid.
Neemt u een Amaryllis mee, dan kiest u voor betoverende schoonheid. Is het niet betoverend, maar wel schoon, kies dan voor een Camelia. Rode rozen staan uiteraard voor de liefde, maar is er ware liefde in het spel, kies dan voor het Vergeet-mij-nietje. Zit er een gebroken roos in het rouwboeket? Misschien is het geen toeval, maar juist opzet van degene die het uitzocht. Een afgebroken steel staat namelijk voor een afgebroken leven.
Een Anthurium staat voor exotische schoonheid, een Chrysant voor dank en Jasmijn staat voor vriendschap en naastenliefde.
BETEKENIS VAN KLEUREN
Behalve specifieke betekenissen van verschillende soorten bloemen, hebben ook kleuren een betekenis. Zo staat wit voor onschuld, stilte en eenvoud. Paars staat voor rouw en ingetogenheid. Wij zien veel roze rouwstukken, maar wist u dat roze naast zachtheid en tederheid ook blijdschap en het licht dat doorbreekt betekend? Misschien iets minder toepasselijk bij een overlijden. Maar ach… het is wel een mooie kleur.
Kies geel voor licht, energie en groei en oranje voor warmte, kracht en vitaliteit. Rood staat uiteraard voor de liefde, maar ook voor lijden en hartstocht.
Beslist u nu met deze wijsheid anders over de kleur van een rouwboeket? Of over de bloemen die erin verwerkt moeten worden? Wij hopen eigenlijk dat u bovenstaande gewoon als een wetenswaardigheidje aanneemt en dat u vooral op uw eigen gevoel afgaat.
WAT TE DOEN MET BLOEMEN
Bij een begrafenis is het gebruikelijk dat de bloemen op het graf worden gelegd, maar bij een crematie vragen wij altijd aan de nabestaanden wat er met de bloemen mag gebeuren. Veel mensen weten namelijk niet dat er keuze is. U kunt er voor kiezen om ze op de bloemenheuvel van het crematorium te leggen, maar ze kunnen ook gebracht worden naar het oorlogsmonument op de begraafplaats. Zelf één of meerdere bloemstukken meenemen is niet raar. U mag ze gewoon meenemen naar huis of bij een andere gedenkplaats leggen. Misschien is het een idee om uit meerdere bloemstukken en klein boeketje samen te stellen om te drogen.
Bron: Herman Bakker Uitvaartzorg